Perfectionisme
Laat Perfectionisme je niet tegenhouden
Wat is perfectionisme en hoe herken je het ?
Perfectionisme is de drang om iets perfect te maken. Laat jij je tegenhouden omdat je denk dat het niet goed genoeg is, of ben jij degene die eindeloos iets corrigeer voordat je het op Facebook post. Denk jij dat iedereen jou een loser vindt als jij een foutje maakt. Als dat zo is dan ben jij waarschijnlijk een perfectionist.
Moet het perfect zijn?
Laten we eerst even kijken wat perfect betekend. Volgens de perfectionist zal dit betekenen dat het foutloos is en dat niemand er iets op aan te merken heeft. Deze perfectie is lastig na te streven. Als jij hier de lat legt dan zal je die niet vaak kunnen halen. Perfectie in deze zin bestaat bijna niet, het is onmogelijk om het zo perfect te maken dat echt niemand er wat op aan te merken heeft.
Perfectie is acceptatie
Gelukkig bestaat er ook nog een andere vorm van perfect, 1 die voldoet aan jou perceptie. En hier ligt ook meteen oplossing tegen overgevoeligheid voor perfectionisme. Jij bepaalt wanneer jij iets perfect vindt. Perfect kan dan betekenen dat er wat fouten in kunnen zitten en het misschien niet iedereen tevreden stelt maar het voor jou perfect is om mee aan de slag te gaan. Perfectie kan je niet creëren alleen als zodanig accepteren.
Was je vroeger ook zo?
Ik zal je een voorbeeld geven die je wellicht even terugbrengt naar de realiteit. Toen je vroeger op school zat, wou je toen ook voor elk proefwerk een 10 of was je erg blij met je 8 of 9 of misschien wel super trost op die 7 voor dat ene moeilijke vak. Waarom zou je dan nu altijd een 10 moeten halen als je weet dat je super trost kan zijn op een 8 of een 7. Ik wil niet zeggen dat je tevreden moet zijn met een 4 of een 5, maar als jij je best doet is dat vaak meer dan genoeg.
Zonder fouten kan je niet leren.
Je perceptie over fouten maken (dus ook in je faalangst) bepaalt voor een groot deel je drang naar perfectionisme. Wanneer je bewust deze perceptie veranderd kan je hier beter mee omgaan. Laten we weer even in de schoolbank gaan zitten, Stel je voor dat toen je 5 was je van jezelf geen fouten mocht maken. Hoe zou dan jou leerproces er uit hebben gezien. Je zou dan waarschijnlijk nu nog steeds met aap, noot, mies bezig zijn. Want fouten maken hoort bij je leerproces. Van je fouten kan je leren en groeien, zie dit dan ook zo. Dus accepteer een fout niet als een fout maar als een mogelijkheid jezelf te ontwikkelen.
We zijn allemaal mens.
Toch nog angst voor kritiek, bedenk dan dat men nooit jou als persoon bekritiseerd maar alleen het geen wat je op dat moment hebt gedaan. Probeer even heel realistisch naar jezelf te zijn. Is het nou echt zo erg als iets niet goed gaat, vergaat dan echt de hele wereld? Nee natuurlijk niet, fouten maken maakt je menselijk net als iedereen om je heen, je bent echt geen uitzondering.
Een persoonlijke verhaal
Zelf dacht ik ook altijd dat het perfect moest zijn of dat ik eerst alles moest weten, maar als je dingen wilt doen buiten je comfort zone zal je toch je angsten moeten overwinnen. Ik besefte dat perfectie alleen iets is wat ik mezelf opleg en dat dit niet door iemand anders gebeurd. Zelfs deze blog is voor mij als iemand met dyslexie een uitdaging, maar ik laat me er zeker niet door tegenhouden. Sterker nog een foutje hier of daar stoort mij niet meer. Waarom niet, omdat er van de 100% aan lezers er waarschijnlijk maar 5% zich er druk om kunnen maken. Laat het 10% zijn, realistisch gezien is dat dus een 9,0 en daar ben ik trots op .
Nog een paar kleine speerpunten:
– Goed is goed genoeg.
– Rem je zelf niet af, het is niet alles of niks.
– Fouten maken mag, probeer het maar eens.
– Accepteer jezelf, dat doen waarschijnlijk de mensen om heen je namelijk al wel.
– Leg de lat niet te hoog voor jezelf, daar kijkt toch niemand.
– Niemand keurt je af omdat je niet perfect bent, we zijn allemaal niet perfect.
– Toch nog issues, praat eens open met iemand over je angsten en reflecteer jezelf eens.
Met plezier geschreven, ik hoop dat het perfect is
Junam
Change to improve
- 05-03-2018 Namens Junam, geschreven door Juan van Leeuwen © -
Wil je nog meer lezen over dit onderwerp dan raden wij onderstaand boek aan van Astrid Davidzon: